A parlament ma megszavazta a mečiari amnesztiák eltörlését megkezdő folyamatot. Az idő majd megmutatja, hogy mennyire volt a mai szavazás csupán színház; vagy netán valós szándék vezérelte a honatyákat? Sajnos az utóbbi években annyit csalódtunk a politikában, hogy semmin sem lepődnék meg.

„Sok volt a pálfordulás.” – mondta nekem egy nyugdíjas úr a minap. Valóban. Kezdve a Most-Híd váratlan irányváltásától egészen addig, hogy a SMER és az SNS támogatták az amnesztiák eltörlésére irányuló kezdeményezést. Bizony minden volt itt az elmúlt egy évben csak épp a politikai biztonság és a bizalom érzése kopott ki…. végleg.

Vegyük csak példának az állampolgárságról szóló törvényt. Igen, az amnesztiák árnyékában újból napirendre került. Arról a törvénymódosítási javaslatról van szó, amelyet anno a Híd nyújtott be, majd egy éve az OKS és most megint az OKS. A két utolsó szavazás között a különbség csupán annyi, hogy előbb 27-en támogatták, majd most 66-an. A pálforduláshoz elég volt a Brexit. Az Angliában dolgozó szlovák vendégmunkások sorsa ugyanis kérdéses. Megmarad-e az állampolgárságuk vagy nem? A Brexites érvelés meggyőzte Matovičékat, Kollárékat és a Most-Híd pártot. Amikor viszont “csupán” arról volt szó, hogy a felvidéki magyarok ellen irányul a törvény, akkor az itt felsoroltak nem támogatták a módosítást. Okkal merül fel tehát a kérdés: ki képviseli a magyar érdeket?

A következetesség ilyen szintű hiánya okkal vezet az extrémizmus elterjedéséhez. Pedig a kormány az extrémizmus elleni harc égisze alatt magyarázza megalakulásának bizonyítványát. Viszont már ezt sem hiszi senki…megjegyzem, abszolút megértem. A szebb jövő reményében kívánok jó egészséget!

JUDr. Nagy Dávid