…kampány. Talán ez lehetett a kedves olvasó gondolata, ha élőben követte az ülésünket. Három év telt el amióta letettem, letettük az esküt. Nyugodt lelkiismerettel jelentem, hogy kezd beérni munkánk gyümölcse. Sajnos a magát ellenzéknek kikiáltó csoportnak az eredmények tetszeni sosem fognak, így inkább a saját kampányuk építésére használják ki a városi testület ülését (tv-közvetítését). Pedig az érsekújváriak képviseletére esküdtünk fel…

Szerencsére a városi képviselőtestület idei ülésén a populizmus mellett volt munka is. Némely kolléga fent leírt populista viselkedésének bizonyítéka a költségvetést megelőző vita. Ugyanis viszonylag rövid vitát követően lett elfogadva a költségvetés. A számokkal teli táblázatok nem olyan kézzelfogható, „hálás” témák, amelyek jól jönnének a kampányban.

Városunk közutai és járdái az évek során elhanyagolódtak. Látják ezt a lakosok és idelátogató vendégek; látjuk ezt mi is. Ezért kezdtük már korábban a járdák és utak nagyszabású felújítását. A járdák esetében önerőből sikerült több, mint 30.000m2 új burkolatot lefektetni. Az utak kissé várattak magukra. Sokan panaszkodtak a képviselőkre, hogy miért nem foglalkozunk az utakkal. Pedig tavaly egy egymillió euró értékű útfelújítást hagytunk jóvá. Az adminisztratív és jogi huzavona eredményeként ennek megvalósítására viszont csak most került sor. A Jesensky utcát már sikerült felújítani, de az időjárás közbeszólt. A munkák tavasszal folytatódnak. Közben az útfelújítások második szakaszát is jóváhagytuk – újabb egymillió euró értékben.

Ha már az utaknál tartunk az ülésen felmerült, hogy a Kapisztóry utcán található utat a megye kiszélesítené négysávosra. Tehát a hídtól egészen a volt járási hivatalig lett volna plusz egy-egy sáv. Mivel a híd maradt volna kétsávú, a közlekedési gondokat ez nem oldotta volna meg. Sőt az út mentén egy zajszigetelő falat is kellett volna építeni. Elvetettük.

A Fő tér felújítása is szóba került. A testület ülésén tudomásul vettük az eddig kidolgozott tervet. Egyben kijelentettük, hogy az valójában senkinek sem nyerte el a tetszését. Felszólalásomban kifogásoltam, hogy a Fő tér elvesztené tér jellegét. Nézve a régi fényképeket, képeslapokat kár lenne lemondani a terünkről. Így nem csak történelmünk, de a társasági élet fontos eleme veszne el. Továbbá a véleményem szerint, az egész városközponttal kellene foglalkozni, beleértve a Ferencesek terét, Majzon teret és a Korzót is. Így lehetne egy egységes, attraktív városközpontot kialakítani.

A végére egy érdekesség. A megszavaztuk a Bytkomfort melletti telek eladását, ahol a befektető egy az EU-ban egyedülálló gokart versenypályát szeretne kiépíteni a maga infrastruktúrájával. Amennyiben ez 7 éven belül nem valósulna meg, akkor a város visszakérheti a telket.

Ezzel be is fejeztük az idei évet. A legfiatalabb képviselőként, három év után kijelentem, hogy vannak kollégák, akik viselkedésében mélységesen csalódtam. Úgy gondolom, hogy a közös siker titka, ha tényleg a megoldásra összpontosítunk az üres és hangzatos kritika vagy személyeskedések helyett.

Kívánok mindehhez jó egészséget, áldott békés karácsonyt és az eljövendő évben mindenből csak a legjobbat!

JUDr. Nagy Dávid